Varje förskola erhåller en specifik summa pengar per barn. Dessa medel ska täcka alla kostnader i verksamheten, från personal och administration till städning. En stor del av budgeten går ibland till områden som inte direkt berör den pedagogiska verksamheten. Tanken med ett föräldrakooperativ är att vi föräldrar tar ansvar för vissa delar av driften för att maximera resurserna och använda dem där de bäst behövs.
Föräldrakooperativ ger dig även som förälder en ökad insyn och möjlighet att påverka jämfört med en kommunal förskola. Årsmöte hålls på våren och det är öppna styrelsemöten både på hösten och våren där förslag och idéer välkomnas. Du kan också kontakta styrelsen direkt om du har några frågor eller tankar.
Klippan är förskolan för dig som vill engagera dig och brinner för ditt barns dagliga välmående!
Alla familjer hjälper till med veckostädning. Detta sker på ett rullande schema och årets veckor delas upp mellan samtliga familjer på Klippan. Varje familj har städvecka ca 1-2 gånger per termin. Detta leder till att vi kan ha mindre barngrupper och tätare med personal. Om man känner att man inte hinner städa själv kan man välja att anlita den städfirma som Klippan har avtal med.
Varje termin träffas vi för en storstädning och en fixardag. På fixardagen gör vi fint både inne i huset och ute på gården. Det kan vara allt från att måla, plantera, sätta upp hyllor, rensa förråd eller laga något som gått sönder. När vi har storstädning skrubbar vi vår förskola skinande rent. Både storstädningen och fixardagen brukar ske på våren och hösten.
Alla familjer deltar i ett löpande jourschema som innebär att man är beredd att hoppa in och hjälpa till på förskolan på vissa förutbestämda datum. Joursystemet används då någon i personalen är sjuk eller av annan anledning inte kan arbeta, och vakansen inte kan fyllas av någon annan i personalen eller våra vikarier. Att ha jour innebär att man kompletterar pedagogernas jobb och göra det som inte ordinarie pedagoger hinner med, då deras prioritet är att få verksamheten att flyta och att alla barn ska få en så vanlig och trygg tillvaro som möjligt. Det kan t ex innebära att du får förbereda mellanmål och lunch, diska, undanplock efter lunchen eller delta i gruppens aktiviteter tillsammans med barnen.
Tack vare den höga personaltätheten är det ovanligt att någon faktiskt behöver rycka in för jour, men det förekommer.
På förskolan finns det ett antal ansvarsgrupper där alla familjer ingår: fixargruppen, trivselgruppen, städ- och miljögruppen och IT- & marknadsföringsgruppen. Vi försöker att använda oss av alla föräldrars samlade kunskap, för förskolan och barnens bästa. Under förskoletiden kan man hinna byta grupp flera gånger så att man får prova på lite olika. Självklart kan man ingå i styrelsen i vilken det alltid behövs intresserade och engagerade familjer.
I styrelsen sitter idag sju ledamöter. Styrelsen ansvarar för allt på Klippan; från personalfrågor - det är ju vi som är arbetsgivare - till ekonomin, som är basen för allt. Styrelsen ansvarar även för marknadsföring, så att vi alltid har nya familjer som vill börja på Klippan och för kontakten med de familjer som redan finns på Klippan. Däremot ligger ansvaret för den pedagogiska verksamheten helt hos personalen.